فرودگاه جدید استانبول
فرودگاه جدید استانبول
فرودگاه بین المللی جدید شهر استانبول ترکیه با عنوان فرودگاه جدید استانبول به ترکی استانبولی : İstanbul Yeni Havalimanı در منطفه آرناوت کوی در قسمت اروپایی استانبول و ما بین روستاهای Tayakadın و Akpınar و در ساحل دریای سیاه قرار گرفته و عنوان بزرگترین فرودگاه جهان را به خود اختصاص داده است .
افتتاح فرودگاه جدید استانبول
فاز اول این فرودگاه در تاریخ 29 اکتبر سال 2018 در سالگرد 95 سالگی اعلام رسمی جمهوری ترکیه توسط رئیس جمهور این کشور رجب طیب اردوغان افتتاح شد و اولین پرواز خود را به مقصد آنکارا انجام داد .
و از امروز( 18 فروردین 1398 ) تمامی پرواز های فرودگاه آتاتورک به این فرودگاه جدید منتقل شد و فرودگاه آتاتورک به حالت غیر عملیاتی در آمد . و همچنین تمامی پرواز های ایرلاین های ایرانی نیز که پروازشان به فرودگاه آتاتورک انجام میشد از امروز از فرودگاه جدید استانبول انجام میشوند .
موقعیت فرودگاه جدید استانبول
فرودگاه جدید استانبول در فاصله 35 کیلومتری از مرکز شهر استانبول و در مساحتی حدود 76.5 میلیون متر مربع در حال ساخت و راه اندازی میباشد . فاز اول این فرودگاه ( فاز افتتاح شده ) شامل ترمینال اصلی این فرودگاه با زیر بنای 1 میلیون و سیصد هزار متر مربع ، عنوان بزرگترین ترمینال فرودگاه در جهان که در زیر یک سقف واقع شده است را به خود اختصاص داده ، سالن vip ، پارکینگ داخلی با ظرفیت 12 هزار خودرو ، 2 باند پرواز مستقل ، صحن فضای 4 میلیون متر مربعی و یک برج کنترل ترافیک میباشد که امکان جا به جایی 90 میلیون مسافر را در سال فراهم آورده است .
راه های دسترسی به فرودگاه جدید استانبول
جهت حمل و نقل جاده ای به این فرودگاه از بزرگراه شمال مروارا و پل Yavuz سلطان سلم اقدامات لازم راه سازی انجام شده است. راه دیگر دسترسی سیستم راه آهن بوده، که ایستگاه آن در این فرودگاه ، ترمینال اصلی را بهTaksim متصل می کند . برای رسیدن به فرودگاه استانبول با اتوبوس 5 خط مجزا اختصاص داده شده در این مسیر که با بهره گیری از 94 دستگاه در طول روز خدمات رسانی به مسافرین را انجام میدهند . و نیز فرودگاه جدید استانبول با هدف ارتقای آن به عنوان «مهمترین فرودگاه جهان» قرارداد همکاری با اتحادیه تاکسیرانی خط 34 استانبول امضا کرد که در راستای این هدف استانداردهای متعدد خدمات رسانی به آن تعیین و اجرایی شد. به جهت دسترسی سریع و آسان تر مسافرین به فرودگاه جدید استانبول دو خط متروی گایرت تپه و هالکلی در دست ساخت میباشد و مسیر گایرت تپه- فرودگاه جدید در اولویت بهره برداری است .
طراحی و معماری فرودگاه جدید
از دیگر ویژگی های منحصر به فرد این فرودگاه میتوان از معماری بی نظیر آن نام برد . برج مراقبت فرودگاه با طراحی خاص ، الهام گرفته از گل لاله که نماد فرهنگ اسلامی – ترکی و یکی از مهمترین نقش های میراث فرهنگی استانبول به شمار میآید که توسط شرکت های پینینفارینا و AECOM طراحی گردید و توانست در مسابقه موزه معماری و طراحی معماری هنری در شیکاگو از میان صدها پروژه عمرانی جهان رتبه اول را کسب نماید .
طراحان اصلی این فرودگاه شامل یک تیم بینالمللی معماری از نوردیچ – دفتر معماری، معماران Grimshaw و Hapticبوده که توانستند با این طراحی جایزه برترین پروژه در جشنواره معماری جهان (WAF) را در بخش پروژه – زیرساختار را دریافت کنند .
در طرحی ترمینال اصلی با بهره گیری از معماری معمارسنان در دوره عثمانی ( معماری حمام ها و مسجد های قدیم ) که شامل شکل هندسی طاق دار در فضای داخل ، طراحی سقف و چهارچوب و پنجرههای سقفی میباشد که در روز از طریق تیرهای متمرکز بر نور مستقیم خورشید از سقف منتشر شده و مناطق کلیدی را در ترمینال برجسته میکند.
فرودگاه جدید استانبول دوستار محیط زیست
از ویژگیهای خاص و بسیار مهم این فرودگاه بی آلاینده گی و دوست دار محیط زیست بودنش میباشد . مرکز داده های آن با افزونگی زیر ساخت الکترکی 2N و همچنین سیستم خنک کننده آن با دیپ کول N+1 طراحی شده که بابت آن از سوی مرکز Uptime Institute گواهی نامه Design دریافت کرده است . همچنین این شرکت توانست نخستین گواهی نامه سیستم مدیریت زیست محیطی ISO 14001 را دریافت نماید .
امکانات امنیتی فرودگاه جدید استانبول
این فرودگاه ( فرودگاه جدید استانبول ) از بالاترین سطح امنیتی و جدیدترین فناوری ها ی روز دنیا برخوردار بوده و برای اولین بار از سامانه رادار زمینی استفاده میکند . در مجموع این فرودگاه تعداد 9 هزار دوربین هوشمند و 8 دوربین حسگر حرکت در پایانههای مسافربری و پارکینگها قرار خواهند گرفت و همچنین زیرساختهای مربوط سامانههای هوشمند تشخیص پلاک خودرو و تشخیص چهره از دیگر امکانات پیشرفته فرودگاه جدید استانبول است.
بزرگترین فرودگاه جهان
با افتتاح تمامی 4 فاز این پروژه که قرار است تا سال 2028 انجام شود به واسطه 6 باند پرواز ، 3 پایانه ، 18 هزار خودرو ظرفیت پارکینگ قابلیت جابه جایی 200 میلیون مسافر در سال را خواهد داشت و عنوان بزرگترین فرودگاه جهان را به خود اختصاص میدهد که قطب اصلی اتصال آفریقای شمالی – اروپا و آسیا خواهد شد .